Rødovre Country

Linedance

Country Musikkens Historie

 

Generelt.

 Country musik er oprindeligt en populær musikalsk blanding der blev grundlagt i det sydlige Amerika - nærmere i Appalachain Bjergene.

Musikken har sine rødder i traditionel Folkemusik, Keltisk Musik, Blues, Gospel Musik, Hokum og Old-timer Musik og har haft en hurtig udvikling siden 1920'erne.

Udtrykket Country musik begyndte at blive anvendt i 1940'erne hvor det tidligere udtryk Hillbilly musik var dømt til degradering men blev i vid udstrækning modtaget og udviklet frem til 1970'erne hvor Country & Western siden da, har haft nogen tilbagegang, bortset fra USA og England hvor musikken almindeligvis stadig bruges.

Brad

Country musikken har gennem tiden produceret to af de mest sælgende artister overhovedet. Elvis Presley som tidligere var kendt som "The Hillbilly Cat" og var fast i Radioprogrammet Louisiana Hayride, hvor han herfra senere udviklede figuren hen mod Rock'n Roll.

Garth Brooks er den anden af de to top sælgende Country artister gennem tiden og med undtagelse af en kort "udflugt" væk fra Country i slutningen af 1990'erne er han blevet i Country Genren.

Udtrykket " Country Musik" er benyttet til at beskrive mange stilarter, genre eller sub-genre.

 111

Tidlige historie.

For godt 300 år siden havde Immigranterne instrumenter med sig til de Sydlige Appalachian Bjerge i Nord Amerika. Skotterne og Irene medbragte stilfulde Violiner, Tyskerne strengeinstrumentet Dulcimer, Italienerne havde Mandolinen og hertil kom den Spanske Guitar og den Afrikanske Banjo, hvilket var de mest anvendte instrumenter.

Gennem hele det 1900 århundrede rejste Immigranter fra Central Europa og De Britiske Øer til Texas. Disse grupper opsøgte og blandede sig med de Spanske, Mexicanske, Native Amerikanske og U.S. fællesskaber der allerede var integrerede i Texas.

Resultatet af denne kombination og blandede kontakt var, at Texas oplevede et unikt kulturelt karaktertræk med rødder i kulturen fra alle de forenede musikarter.

 

Syngende Cowboys, Western Swing og Hillbilly Boogie.

Under 1930 til 1940'ernes Cowboy sange eller Western Musik og som igen - siden 1920 var blevet indspillet på plade - var en del også blevet populariseret ved film i Hollywood.

Nogle af de meget populære syngende Cowboy's fra disse år var, Gene Autry som var søn af pionære  og så selvfølgelig Roy Rogers.

Gene Autry

Country Musikerne begyndte i 1939, at spille Boogie - dette kort efter, at det var blevet taget op og spillet i Carnegie Hall og hvor Johnny Barfield fik lavet en plade med "Boogie Woogie". Strømmen af musik der her opstod og som senere blev kaldt Hillbilly Boogie eller Okie Boogie og senere igen blev til Country Boogie og medførte en strøm af denne musikgenre frem til slutningen af 1945.

 

Nashville.

Fra midten af 50'erne og frem til højdepunktet i de tidligere 60'er udviklede "Nashvill Sound'en" sig til en af Country Musikkens helt store million doller industri, centreret omkring Nashville og Tennessee, dette under ledelse og producenter som f.eks. Chet Atkins, Owen Bradley og senere Billy Sherrill. "Nashville Sounden" tiltrak mangeartet publikum og fik Country Musikken genoplivet efter en kommerciel faldende periode.

 

Rockabilly.

1956 kunne kaldes for Rockabilly Country året. Sang nummer 2, 3 og 4 på Billboard's popularitets diagram (Hitliste) er Elvis Presley  med "Heartbreak Hotel", Johnny Cash med "I Walk The Line" og Carl Perkins med "Blue Suede Shoes".

Hvad der nu almindeligvis refereres til Rockabilly, var mest populært blandt Country musikfans i 1950'erne og blev i den tid optaget og udført af landets musikere. I løbet af få år vente mange af Rockabilly musiklerne dog tilbage til en mere konventionel stil eller fandt deres egen unikke stil.

 

Bakersfield Sound.

Området 180 km. nord, nordwest for Los Angeles, Bakersfield og Californien gav anledning til en af de næste genrer af landets musik. Bakersfield Sound voksede ud af hardcore Honky Tonk, der blev tilføjet elementer af vestlig swing.

2 af tidens beboer på Westkysten Bob Wills og Lefty Frizzel var påvirket af- og derfor førende fortalere for denne lyd. Bakersfield lyden påberåbte sig elektriske instrumenter og forstærkning af lyden, mere end andre undergenrer af Country, hvilket giver en hård og anspændt smag.

 

Outlaw Country.

Outlaw Country stammer fra traditionel Country og Honky Tonk Sound fra sidst i 50'erne og 60'erne inklusive Ray Price (hvis band var "Cherokee Cowboys", samt Willie Nelson og Roger Miller) og mixed med vrede og en fremmedgjort subkultur i den periode, revolutionerede genren Outlaw Country, Country Musikken.

 

Country Rock.

I slutningen af 1960'erne havde Amerikansk musik produceret en unik blanding som følge af traditionel tilbageslag inden for de separate musik genrer.

I kølvandet på den Britiske invasion, ønskede mange en tilbagevenden til de gamle værdier af Rock'n Roll. Samtidigt var der mangel på entusiasme i Country Centret for Nashvill-produceret musik. Dette resulterede i en "gadekryds" genre der idag kendes som Country Rock.

 

banjoman1

Country Pop.

Country Pop er en blød Pop, med rødder i både Country Sound og i blød Rock, det er en sub-genre af Country Musik fra emigranterne i 1970'erne.

Det første Country Pop fik sin udbredte accept i løbet af 1970'erne. Det startede med popmusik sangere som Glen Campell, John Denver, Olivia Newton-John og Anne Murrayder, alle havde hits på Country Hitlisterne. Bla.a. Glen Campell med "Rhinestone Cowboy" som var blandt en af de største Hits i Country Musikkens historie. Disse Pop-orienterede sangere troede, at de kunne opnå større pladesalg og et større publikum, hvis de begav sig ind i Country verdenen.

I 1974 vandt den Australske Popsanger Olivia Newton-John titlen som "Årets bedste kvindelige Country Vokalist". I det samme år, dannede en gruppe af kunstnere der var generet af denne tendens sammenslutningen af Country Entertainere. Debatten rasede i 1975 og nåede sit højdepunkt på årets Country Musik Association Awards, hvor den regerende Intertainer - fra året - Charlie Rich (der selv havde en række "kryds over" Country Hits) skulle overrække prisen til sin efterfølger John Denver. Da han havde læst Denvers navn op, satte han (Rich) ild til konvolutten med sin lighter. Denne aktion blev betragtet som en protest mod den stigende Pop-stil i Country Musikken.

John Travolta

Urban Cowboy effekt.

Den mest populære æra i Country Musikken var i de tidlige 80'er. Påvirket af både Country Rock og Country Pop, bevægede Country Musikken sig med Urban Rock Cowboy længere væk fra de traditionelle rødder. Country'en bevægede sig nu mod Popkulturen og blev populariseret af John Travolta's Urban Cowboy og ansporet af Dolly Parton's film "9 to 5". Nogle af de ældre kunstnere fra 1960'erne og 1970'erne konverterede deres lyd til Country Pop eller Countrypolitan.

 

Neotraditionel Country.

Efter et trist svigt af Urban Cowboy æraen trådte en generation af "nye Traditiona-lister" til og bragte Country'en ud af Urban Cowboy dødvandet ved, at minde det unge publikum om hvad der gjorde musikken stor i første omgang.

 

Andre Udviklinger.

I midten af 1990'erne var Country Western musik påvirket af Populariteten af Linedance. Denne indflydelse var så stor, at Chet Atkins var citeret for at sige "Musikken er blevet temmelig dårlig, syntes jeg - det er al den forbannede Linedance".

Ved slutningen af årtiet, klagede Koreografer over at Country Linedance Musik ikke længere blev realiseret.

I 1990'erne opstod en ny form for Country Musik, af nogle kaldet , Alternative Country, Neotraditional eller "Oprørske Country". Fremsat af generelt yngre musikere og inspireret af traditionelle Country udøvende kunstnere og Country reaktionære, de undgik den konventionelle dominerende Nashvill lyd.

Et sjældent men gennemgående tema i Country Musikken er den stolte, stædige uafhængihed.

"Country Boy Can Survive" og "Copperhead Road", som er to af de mere seriøse sange i stilen (temaet), mens "Some Girls Do" og "Redneck Woman" er mere halv-hjertet varitioner omkring temaet.

m-cowboy

Kilde: Radiotracker / download / KOD

 

NB: Har du en anden indgangsvinkel eller tilføjelser til denne korte historie om Country Musikken, hører vi meget gerne fra dig.

 

 

Søndagshold

for

Ultra Begyndere

fra 12.00 til 13.30

Her gennemgår vi de

enkelte trin og og

gennemgår en udvalgt

dans indtil den sidder der !

Tilmelding er nødvendig

hos Pia - 28106929

OBS !! Danselokalet

Hendriksholms Boulevard 20

                                       Facebook

Tilmeld jer vores

gruppe på Facebook

Rødovre Country Linedance

og se meddelelser

om  aktuelle ting her.

Kun for medlemmer af foreningen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kom og Prøv Linedance

 Uanset hvornår du får lyst

til at prøve Linedance - skal

vi nok sørge for, at du kan

følge med.

Du får en gratis prøveaften !

Og

 Der er altid plads til netop dig !

 

 

 

 

 

 De nye årsdanse 2023 er

lagt ind på

hjemmesiden under

årsdanse og kan

downloades fra

Cobberknop.uk